menu
Word Lid
"3,8 miljoen euro oninbare fraude: Vlaams Belang dringt aan op strengere controles in Gent"
Gent kampt met een stijgend aantal leefloners en aanzienlijke uitdagingen bij het terugvorderen van frauduleuze betalingen. Recent heeft het Vlaams Belang in Gent cijfers opgevraagd over de terugvordering van frauduleuze betalingen aan leefloners. “In de afgelopen legislatuur is het bedrag aan oninbare frauduleuze betalingen opgelopen tot maar liefst 3,8 miljoen euro”, zegt gemeenteraadslid Nikolaas Schuiten. “Dit is uiteraard een enorm bedrag, vaak veroorzaakt door personen die eigendommen of bezittingen in het buitenland hebben. We roepen het stadsbestuur dan ook op om hier actief op te controleren, wat tot nu toe nauwelijks is gebeurd.”

Op basis van een schriftelijke vraag van het Vlaams Belang kwamen recent de cijfers over leefloners en frauduleuze betalingen aan het licht. In de afgelopen jaren is het aantal inwoners dat afhankelijk is van een leefloon in Gent aanzienlijk gestegen. “Deze stijging is het gevolg van jarenlang open grenzenbeleid en ongecontroleerde massamigratie”, aldus Schuiten. “Het aantal personen met een leefloon is inmiddels opgelopen tot meer dan 9.000 mensen. Deze toename legt een enorme druk op het sociale vangnet van de stad en benadrukt de noodzaak om structurele oplossingen te vinden voor armoede en werkloosheid.”

Een ander significant probleem is de aanhoudende uitdaging van frauduleuze betalingen. Tot nu toe staat er meer dan 3,8 miljoen euro open aan onbetaalde fraudevorderingen. Ondanks de inspanningen om deze bedragen terug te vorderen, blijft een aanzienlijk deel van de fraudevorderingen oninbaar.

“Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor strengere controlemechanismen en verbeterde fraudepreventie”, besluit Schuiten. “Veel van deze fraudeurs verdwijnen naar het buitenland en kunnen niet meer worden opgespoord. Het is dan ook cruciaal dat de stad strengere controles uitvoert voordat een leefloon wordt uitgekeerd. Men moet zeker weten of deze personen geen eigendommen of bezittingen hebben in andere landen. Daarnaast moeten we een duurzame strategie ontwikkelen om armoede op lange termijn tegen te gaan.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF