Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / "Aanwezigheid schepen El-Bazioui op gewelddadige betoging onaanvaardbaar"

"Aanwezigheid schepen El-Bazioui op gewelddadige betoging onaanvaardbaar"
Lokaal @ Vlaams Belang

Gisteren vond in Gent een lezing van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) plaats. Die werd verstoord door linkse relschoppers die bezoekers aanvielen en hen de toegang tot de lezing probeerden te ontzeggen. Ook vond er een betoging plaats waar de politie moest optreden en er werden negen mensen bestuurlijk aangehouden omdat ze een bedreiging voor de openbare orde vormden. Gents schepen van Jeugd Hafsa El-Bazioui (Groen) tekende daarop present en betuigde haar steun voor de actie. “Onaanvaardbaar”, reageert Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn. “De schepen keurt hiermee geweld en het monddood maken van verkozen politici goed.”

De lezing van Filip Dewinter werd georganiseerd door de studentenvereniging KVHV-Gent. De Vlaams Belanger stelde er zijn boek ‘Omvolking’ voor. Vanuit extreemlinkse hoek werd opgeroepen om de lezing te verbieden. “De vele oproepen om een volksvertegenwoordiger te verbieden een lezing te geven waren niets minder dan een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting”, reageert Deckmyn.

“Door een actie te ondersteunen die uitdrukkelijk oproept een lezing te verbieden en die heeft geleid tot fysiek geweld wordt een rode lijn overschreden”

De lezing van Dewinter zou oorspronkelijk plaatsvinden op de Blandijn, maar werd om veiligheidsredenen verplaatst naar de Faculteit Rechten in de Universiteitsstraat. Een betoging waaraan vertegenwoordigers van allerlei extreemlinkse organisaties deelnamen vond elders plaats. De sfeer werd er al snel erg grimmig en negen mensen werden bestuurlijk aangehouden omdat ze een bedreiging voor de openbare orde vormden. Aan het gebouw waar de lezing plaatsvond werden een groep van Vlaams Belang Jongeren fysiek aangevallen toen ze een spandoek wouden ontrollen. De politie moest daarbij ingrijpen. “Dergelijk geweld is onaanvaardbaar”, zegt Deckmyn.

Op de betoging was ook de groene schepen El-Bazioui aanwezig. Naar eigen zeggen kwam ze de actievoerders “een hart onder de riem steken”. Ze betoonde ook haar solidariteit met de betoging. “De schepen heeft net zoals iedereen het recht op haar eigen mening en kan altijd in debat gaan met Filip Dewinter en andere politici”, aldus de Gentse fractieleider. “Maar door een actie te ondersteunen die uitdrukkelijk oproept een lezing te verbieden en die heeft geleid tot fysiek geweld wordt een rode lijn overschreden. Ik verwacht een scherpe veroordeling van het geweld door de schepen.” Deckmyn kondigt aan El-Bazioui over haar aanwezigheid op de actie en steunbetuigingen aan de tand te zullen voelen. “Wij verzetten ons tegen elke aanval op de vrijheid van meningsuiting en van het stadsbestuur verwachten we dat ze dat ook doet.”