Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Beloofde zwarte lijst voor Blaarmeersen bestaat niet

Beloofde zwarte lijst voor Blaarmeersen bestaat niet
Lokaal @ Vlaams Belang

De zwarte lijst die in juni 2021 werd aangekondigd na het zoveelste gewelddadige voorval in recreatiedomein Blaarmeersen bestaat nog steeds niet. Dat blijkt uit het antwoord van Gents schepen Sofie Bracke (Open Vld) op een vraag van Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Dit is ronduit hallucinant”, reageert Deckmyn. “Het stadsbestuur schuwde in het verleden de grote woorden niet, maar ondernam feitelijk ondertussen nog altijd niets.”

Eind juni 2021 vond een zoveelste stevige vechtpartij met Brusselse en Noord-Franse ‘jongeren’ plaats in het recreatiedomein Blaarmeersen. Het stadsbestuur gaf daarop te kennen eindelijk gehoor te zullen geven aan de oproep om hard op te treden tegen geweldplegers en vandalen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en schepen Bracke kondigden toen een zwarte lijst aan voor relschoppers. “Wie zich op de Blaarmeersen misdraagt, komt er niet meer in”, klonk het bij monde van De Clercq. Niet alleen de politie, maar ook de redders en de securitymensen zouden relschoppers op die lijst mogen zetten.

“Schepen Bracke stelt onomwonden dat er nog altijd geen zwarte lijst voor de Blaarmeersen bestaat”

Deckmyn vroeg schepen Bracke daarom hoeveel personen ondertussen op de zwarte lijst werden geplaatst, of er al mensen werden verwijderd. “Het antwoord daarop tart alle verbeelding”, zegt de Gentse fractieleider. “Schepen Bracke stelt onomwonden dat er nog altijd geen zwarte lijst voor de Blaarmeersen bestaat en verschaft geen verdere uitleg.” De stad zelf verschool zich eerder achter juridische moeilijkheden en zou voorlopig werken met plaatsverboden. “Maar het stadsbestuur heeft in de tussentijd gewoon stilgezeten”, aldus Deckmyn. “Er is geen enkele stap richting een zwarte lijst gezet en afgelopen zomer werd slechts drie keer een plaatsverbod ingesteld op de Blaarmeersen.”

Het Vlaams Belang eist dan ook dat de stad onmiddellijk werk maakt van een oplossing. Het is volgens de partij symptomatisch voor de manier waarop omgesprongen wordt met geweldsincidenten in de stad. “Wij hebben het stadsbestuur onlangs nog gevraagd om een integrale aanpak van amokmakers”, aldus Deckmyn. “Maar daar werd geen gehoor aan gegeven.” Het Vlaams Belang kondigt aan het bestuur in de gemeenteraad te zullen confronteren met het uitblijven van een zwarte lijst voor de Blaarmeersen.