menu
Word Lid
Besparingsplannen Stad Gent: “Gewone Gentenaar betaalt alweer gelag”

Het Gentse stadsbestuur maakte vandaag een nieuwe ronde besparingen bekend. Er moet jaarlijks 21 miljoen euro bespaard worden. Onder meer de tarieven voor dienstverlening aan de Gentenaars zullen stijgen. Het Vlaams Belang is niet te spreken over de plannen van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld): “Terwijl de subsidies voor honderden vzw’s stijgen, is het alweer de gewone Gentenaar die het gelag betaalt.”

Dat de stad Gent met financiële problemen kampt was al langer bekend. Eind juni werd er al een eerste besparingsplan op tafel gelegd. Later bleek dan weer dat de Gentse stadsschuld al in 2023 boven één miljard euro zal uitstijgen. “Het stadsbestuur reageert steeds op dezelfde manier”, zegt de Gentse fractieleider van het Vlaams Belang Johan Deckmyn. “Er wordt bespaard op essentiële zaken zoals de politie en allerlei tarieven worden opgetrokken, maar ondertussen blijft dit stadsbestuur het geld uit de ramen gooien.”

“Er wordt zelfs gekeken naar de samenstelling van maaltijden in woonzorgcentra, maar niet naar de miljoenen aan subsidies die jaarlijks uit het raam worden gegooid”

Met de nieuwe ronde besparingen worden de tarieven voor allerlei diensten verhoogd. Het gaat onder meer om de tarieven voor gebruik van de stadszalen, toegang tot musea, concessies en administratieve kosten. Ook de lokale belasting voor werven gaat omhoog. Opvallend: er zal bovendien worden gekeken naar de samenstelling van maaltijden en tussendoortjes in woonzorgcentra om te besparen. “De Gentenaars zullen dit voelen”, aldus Deckmyn. Maar volgens de Gentse fractieleider valt vooral op wat ontbreekt in de besparingsplannen: “Er wordt zelfs gekeken naar de samenstelling van maaltijden in woonzorgcentra, maar niet naar de miljoenen aan subsidies die jaarlijks uit het raam worden gegooid.”

Het Vlaams Belang reageert ook uiterst kritisch op het feit dat het stadsbestuur wel geld vrijmaakt om de subsidies voor honderden organisaties en vzw’s aan te passen aan de hoge inflatie. “Dat is de mensen in hun gezicht uitlachen”, besluit Deckmyn. “De spilzucht blijft voortduren en de gewone Gentenaar betaalt.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF