menu
Word Lid
Bus gesloopt door ‘jongeren’: “Doortastend beleid nodig om zomer veilig te houden”

Gisteren werd na een zomerse dag in de Blaarmeersen opnieuw ernstige schade aangericht door zogenaamde ‘jongeren’. Tegen het sluitingsuur probeerden zo’n tweehonderd jongeren gelijktijdig op een bus te geraken en de bus moest begeleid worden naar het Sint-Pietersstation door extra politiepatrouilles. De aanwezigheid van de politie verhinderde echter niet dat er ernstige schade werd aangebracht aan het voertuig van De Lijn. Het Gentse Vlaams Belang wil een harde aanpak na deze feiten en een actieplan om de Blaarmeersen deze zomer voor erger te behoeden. “Het is niet omdat dit fenomeen jaarlijkse kost is geworden, dat er niks aan te doen valt.” De partij legt een actieplan op tafel met “kordate en haalbare maatregelen”, zoals een zwarte lijst.

De zomer is officieel nog niet begonnen, maar het lijkt erop dat een herhaling van het geweld dat vorig jaar in de zomermaanden plaatsvond in de Blaarmeersen allesbehalve uit te sluiten valt. Toen kwamen Brusselse ‘jongeren’ - vooral allochtone jongemannen - naar het Gentse recreatiedomein afgezakt om er amok te maken en ontstonden er vechtpartijen waarbij meerdere personen in het ziekenhuis belandden. “Wij hebben toen reeds opgeroepen een veel proactiever veiligheidsbeleid tegen overlast te voeren”, reageert Gents Vlaams Belang-voorzitter Jonas Naeyaert. “Maar het is niet omdat dit fenomeen jaarlijkse kost is geworden, dat er niks aan te doen valt.”

“Maak eindelijk werk van zwarte lijst voor hardnekkige amokmakers”

Woensdagavond wilden zo’n tweehonderd - vermoedelijk Brusselse - jongeren tegen sluitingsuur naar het Sint-Pietersstation terugkeren. Dat verliep met opstootjes en de bus moest uiteindelijk door de politie begeleid worden naar het station. Eenmaal op de bestemming aangekomen was de schade aan de bus niet te overzien. Een ruit van de bus werd ingeslagen en zetels werden kapot gesneden, zo bleek uit beelden. “En dat terwijl er een politiepatrouille de bus moest begeleiden”, stelt ook Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Dat dit ongestraft blijft kunnen we echt niet tolereren. Ik zal zo snel mogelijk aankaarten op de gemeenteraad wat er mis liep en burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) ter verantwoording roepen: waarom is er niet ingegrepen? Waarom zijn de vandalen niet geverbaliseerd?”

Het Vlaams Belang heeft ook een pro-actief actieplan klaar en eist dat het Gentse bestuur hiermee aan de slag gaat om dergelijke zaken te voorkomen. “We moeten werk maken van een intensere frequentie van patrouilles en gericht eenheden aan het Sint-Pietersstation positioneren”, besluit Naeyaert. “Onze agenten moeten de opdracht krijgen grote groepjes jongemannen die uit Brussel arriveren te signaleren aan hun collega’s in bijvoorbeeld de Blaarmeersen of Rozebroeken.” Verder pleit de partij voor een ‘zwarte lijst’ zoals dat van toepassing is in voetbalstadions bij de aanpak van hooligans. “Op die manier weren we relschoppers preventief uit onze recreatiedomeinen – en zwembaden en garanderen we een veilige zomer voor iedereen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF