menu
Word Lid
“Dringend kerntakendebat nodig” na zoveelste anti-’haatspraak’-campagne
De stad Gent start een campagne tegen haatspraak op het internet. Naast een hardere en strafrechtelijke aanpak van dissidente reacties op sociale media wil het paarsgroene stadsbestuur ook gratis opleidingen geven aan inwoners. Met die opleidingen wil men de burgers leren hoe ze moeten reageren bij vermeende 'haatspraak'. "Voor het Vlaams Belang behoort dit niet tot de kerntaken van een stad met meer dan 1 miljard euro aan schulden. Er zijn volgens ons voldoende andere overheden die zich hiermee bezighouden. Bovendien maken onze eigen beleidsmakers zich maar al te vaak zelf schuldig aan haat, jegens Vlaams Belangers bijvoorbeeld. Ik denk dat het dringend tijd is voor een Gents kerntakendebat", vertelt raadslid voor Vlaams Belang Caroline Persyn.

Op het internet circuleren veel berichten en reacties die volgens bepaalde groepen niet mogen of zelfs bestraft moeten worden.

“In België en Vlaanderen zijn er al organisaties die dit probleem aankaarten en waar je terecht kunt, zoals Unia, het mensenrechteninstituut“, legt Persyn uit. “De Vlaamse regering werkt bovendien aan een 'Vlaamse Unia'. "Los van de vraag ten gronde (of de vrije meningsuiting wel zo ingrijpend en strafrechtelijk moet beperkt worden, want wat is ‘haatspraak’ in feite?) is er nog de vraag of dit dus wel tot de kerntaken behoort van het Gentse stadsbestuur.”

Bovendien hebben burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en schepen Filip Watteeuw (Groen) de afgelopen jaren vaak zelf aan ‘haatspraak’ gedaan, maar dan tegenover politieke tegenstanders. Onlangs was er een incident waarbij Watteeuw kritiek uitte op raadsleden van Vlaams Belang en hen 'gespuis' noemde. “Burgemeester De Clercq sprak dan weer in het Duits tegen Tom Van Grieken (voorzitter Vlaams Belang) en zei dat hij dit het beste begreep…. Zou men dit ook als haatspraak categoriseren, of geldt dit alleen wanneer het van de rechterzijde komt”, vraagt Persyn zich af.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF