Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Fraudedossier Masala: “uitspitten tot op het bot en voorkomen dat dit ooit opnieuw gebeurt”

Fraudedossier Masala: “uitspitten tot op het bot en voorkomen dat dit ooit opnieuw gebeurt”
Lokaal @ Vlaams Belang

Eind juni werd bekend dat de rijkelijk gesubsidieerde vzw Masala afgekeurde woningen in de Gentse Bernadettewijk voor grof geld verhuurde aan illegalen en asielzoekers. Documenten die de krant Het Laatste Nieuws kon inkijken wijzen er nu op dat de organisatie bovendien sjoemelde met subsidies die ze ontving. De problemen zouden bovendien al langer bekend zijn bij het stadsbestuur. “Deze zaak moet uitgespit worden tot op het bot”, stelt Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn in een reactie. “Het stadsbestuur heeft hier compleet gefaald. Er is dringend meer transparantie en toezicht nodig in de subsidiepolitiek van het stadsbestuur. Ook de oprichting van een langbeloofde subsidiedatabank laat nog steeds op zich wachten”

‘De Meubelfabriek’, een voormalige fabriek in de Brugse Poort, verschafte sinds 2019 onderdak aan 22 vzw’s waaronder vzw Masala. Die laatste organisatie profileerde zich als een ‘interculturele beweging die streeft naar meer diversiteit’ en jongeren bekend wil maken met journalistiek. De voorzitter van de links-activistische ‘jongerenorganisatie’, Bilal A, kreeg in maart 2019 van de stad Gent een startbudget van 120.000 euro per jaar om renovatiewerken uit te voeren in De Meubelfabriek. Nu blijkt echter dat er met die subsidies gesjoemeld werd en dat het stadsbestuur hiervan op de hoogte was. Zo zou een keuken geïnstalleerd zijn die veel minder kostte dan het budget dat ervoor uitgereikt was, zou er voor tal van werken geen vergunning voorzien zijn en zou er waardevol materiaal verdwenen zijn tijdens de renovatiewerken. De situatie belandde uiteindelijk op het kabinet van schepen Astrid De Bruycker (Vooruit), die zich gedwongen zag de leiding over de Meubelfabriek over te dragen. Verder werd er echter geen bekendheid aan de problemen gegeven of een onderzoek gestart.

“Dit toont alweer aan hoe achteloos het paars-groene stadsbestuur omspringt met publieke middelen, met belastinggeld.”

“Het is de tweede maal dat de rijkelijk gesubsidieerde vzw Masala in opspraak komt”, reageert Deckmyn. “Eerst hadden we de onthulling dat de vzw zich schuldig maakte aan huisjesmelkerij in onder andere de Bernadettewijk. En nu blijkt dat deze vzw al een heel fraudeparcours heeft afgelegd.” In de Bernadettewijk werden sinds 2020 tal van mensen dwangmatig uit hun sociale woning gezet omdat de stad de wijk wil slopen er en nieuwe sociale woningen wil bouwen. “Dit toont alweer aan hoe achteloos het paars-groene stadsbestuur omspringt met publieke middelen, met belastinggeld.”

Het Gentse Vlaams Belang eist dan ook van het stadsbestuur een grondig onderzoek naar het fraudedossier en een aanpak om te vermijden dat er in de toekomst nog dergelijk misbruik kan plaatsvinden. Dat het stadsbestuur niet de nodige transparantie aan de dag legt, lijdt volgens de partij geen twijfel. “Onze fractie heeft in de gemeenteraad al vragen gesteld naar hoe het bijvoorbeeld staat met de oprichting van de beloofde subsidiedatabank, maar het stadsbestuur heeft daar nog steeds geen werk van gemaakt. Hoe dit zo fout kon lopen moet tot op het bot worden uitgespit”, besluit Deckmyn die meteen ook aankondigt het stadsbestuur zo snel mogelijk aan de tand te zullen voelen. “Daarnaast moet er ook dringend een fundamenteel debat gevoerd worden over hoe het stadsbestuur omspringt met belastinggeld.”