Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / “Gent moet betaalbaar drinkwater garanderen: Farys moet zelf besparen, niet onze mensen”

“Gent moet betaalbaar drinkwater garanderen: Farys moet zelf besparen, niet onze mensen”
Lokaal @ Vlaams Belang

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de geplande prijsverhogingen bij Farys, de intercommunale die onder meer de Gentse watertoevoer organiseert. Farys wil prijsverhogingen tot wel 20% doorvoeren. “Het is schandelijk dat het overtollig-vette overheidsbedrijf Farys eerst denkt aan felle prijsverhogingen, op de kap van onze mensen die het tijdens deze energiecrisis al zo moeilijk hebben, in plaats van eerst te besparen op zichzelf.”

Farys is van plan om de komende jaren het drinkwater van de Gentenaren nog twintig procent duurder te maken. Dit terwijl het drinkwater van Farys al het duurste was in heel Vlaanderen. De prijsstijging is meteen ook de grootste stijging van alle watermaatschappijen. Volgens het Vlaams Belang ligt dit vooral aan het feit dat Farys zelf een lompe, maar voor vele politici lucratieve, organisatie heeft.

“Farys is een spilzuchtige en overtollig-vette overheidsorganisatie en daarom is het Gentse drinkwater zo duur!”

“Er zitten veel te veel politici in de raad van bestuur en bijbesturen bij Farys”, aldus fractieleider in de gemeenteraad Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “En al die politieke bestuursambten zijn bezoldigd. Een slordige 188 politici zitten met hun vingers in de pap. Heeft Farys 188 politici nodig om schoon water door de kranen te krijgen? Natuurlijk niet! Het is dan ook een zware schande dat dit overtollig-vette overheidsbedrijf van Farys eerst denkt aan felle prijsverhogingen, op de kap van onze mensen die het tijdens deze energiecrisis al zo moeilijk hebben, in plaats van eerst te besparen op zichzelf.”

Het Gentse Vlaams Belang stelt dan ook voor dat “in afwachting van de gehele afschaffing van alle intercommunales en bevoegdheidsoverdracht naar de Vlaamse overheid Farys zelf flink bespaart op zichzelf voordat ook maar een euro extra wordt gevraagd voor drinkwater”, besluit Deckmyn, die zelf met een concreet voorstel komt. “De raad van bestuur van Farys moet dringend afgeslankt worden tot maximaal 12 leden en de overige bezoldigde politieke functies moeten worden afgebouwd.” Deckmyn zal in september een voorstel tot raadsbesluit indienen met dit als doelstelling.