menu
Word Lid
Gentse schuldenput: “gevolg jarenlange spilzucht en wanbeheer”

Het Gentse stadsbestuur kampt met een tekort van mogelijks 60 miljoen euro. Reserves zijn er niet en dus is het afwachten hoe de paars-groene coalitie het gat zal proberen vullen. Volgens het Vlaams Belang is de budgettaire krapte het gevolg van “verkwisting van publieke middelen en jarenlang wanbeheer”.

Ook de Gentse stadskas ondervindt de gevolgen van de oprukkende inflatie en stijgende energieprijzen. Om de rekeningen van de Stad Gent te doen kloppen moet er volgens ramingen minstens 48 miljoen euro gevonden worden. Dat cijfer kan oplopen tot maar liefst 60 miljoen euro. Dat bedrag zal ergens vandaan gehaald moeten worden want een spaarpotje is er niet meer en lenen is een pak duurder nu de rente stijgt.

“Het stond in de sterren geschreven dat dit uitgavemodel op zijn grenzen zou botsen”, reageert Gents Vlaams Belang-fractievoorzitter Johan Deckmyn. “Er werd jarenlang kwistig met subsidies in het rond gegooid en er werd zo goed als nergens bespaard.”

Zelfs schepen van Financiën Rudy Coddens (Vooruit) geeft toe dat er problemen zijn met het eigen beleid. “We staan voor een grote uitdaging”, liet hij optekenen.

“Onze mensen mogen niet het slachtoffer worden van de spilzucht van deze coalitie”

Waar het geld dan wel vandaan zal moeten komen is nog niet duidelijk. Er lijken maar twee mogelijkheden te zijn. Ofwel wordt er bespaard op personeel en uitgaven, ofwel worden met nieuwe belastingen extra inkomsten verworven. “Voor het Vlaams Belang is de keuze evenwel duidelijk”, reageert Deckmyn. “Wij willen géén nieuwe belastingen en ook het personeel moet zoveel mogelijk uit de wind gezet worden. Wel moet het stadsbestuur een bocht van 180 graden maken en kan het miljoenen besparen op subsidies aan allerlei uiterst linkse organisaties en hobbyprojecten zoals het Romazigeunerproject op de Afrikalaan, werkingssubsidies voor links-activistische clubjes enzoverder.” Deckmyn wijst er bovendien op dat ook de coronapandemie het stadsbestuur niet heeft aangezet tot voorzichtigheid.

Het Vlaams Belang heeft zich ook in het verleden al hevig verzet tegen de mogelijkheid van nieuwe belastingen om de uitgaven van het stadsbestuur te bekostigen. Zo verzette de partij zich eind vorig jaar nog tegen de belasting op masten en pylonen waarmee het stadsbestuur 900.000 euro extra wil innen via de energiefactuur van de Gentenaars. “Onze mensen mogen niet het slachtoffer worden van de spilzucht van deze coalitie”, besluit de fractievoorzitter. “Het is aan het stadsbestuur om nu een grondig besparingstraject uit te werken en prioriteiten te stellen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF