menu
Word Lid
Gesubsidieerde vzw verhuurt sociale woningen Bernadettewijk aan illegalen: “Fraude hard bestraffen”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het nieuwste schandaal binnen de grote Gentse subsidiesector. Nadat tal van mensen sinds 2020 uit hun sociale woning in de Sint-Bernadettewijk werden gezet, blijkt de linkse en ‘interculturele’ vzw Masala - een jongerenorganisaties die flink wat centen ontvangt van de stad - deze afgekeurde woningen te verhuren aan illegalen en vluchtelingen. ”En dat dan voor grof geld. We eisen een grondig onderzoek en correcte straffen voor de verantwoordelijken van dit Masala-debacle, maar algemeen willen we ook dat het mes wordt gezet in de miljoenenspilzucht aan Gentse subsidies.”

Masala is een 'interculturelebeweging die streeft naar meer diversiteit’ en die zowat 30.000 euro subsidies op de rekening heeft staan. De linkse groepering sloot een overeenkomst met WoninGent waardoor ze toegang kregen tot tal van afgekeurde sociale woningen nabij de Rooigem en in de Sint-Bernadettewijk. Men zou hier kunstateliers in onderbrengen en ‘ontmoetingsplaatsen voor jongeren’ organiseren, maar Masala ging prompt op zoek naar illegalen om de panden aan te verhuren, aan steile prijzen tot 900 euro per maand.

Masalagate: “Wraakroepend dat onze mensen uit Bernadette werden gezet en nu dit gebeurt”


“Het is bijzonder wraakroepend dat onze mensen dwangmatig uit hun woningen in de Sint-Bernadettewijk werden gezet en men achter deze mensen hun rug dan via een extreemlinkse vzw de woningen onderverhuurt aan illegalen”, reageert fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Het is belangrijk dat er nu grondig onderzoek wordt gedaan naar deze Masala-fraude en voorlopig alle subsidies naar deze onscrupuleuze activisten worden opgeschort. De stad Gent dient verder snel en dringend te onderzoeken of dit soort praktijken wijdverbreid is in onze stad.”

Het Vlaams Belang ziet echter een breder probleem: “De stad fungeert te veel als wilde weldoener die met miljoenen subsidies strooit”, vindt ook Gents partijvoorzitter Jonas Naeyaert. “Niet tegenstaande (of juist omdat?) er een Open Vld’er aan het stuur zit, is dit stadsbestuur volledig het noorden kwijt rond wat de kerntaken van een lokale overheid inhouden. Elk jaar gaan tientallen vzw’s langs de stadskassa om allerlei activiteiten uit te voeren waar een overheid zich niet mee moet bezig houden. Sommige van deze linkse en betaalde hobbyisten passeren twee of drie keer langs de kassa: zo krijgt Masala 1. tal van subsidies, 2. kregen ze gratis woningen en ruimte én 3. stevige huurinkomsten op de kap van illegalen - die veelal reeds uitgebuit worden.“

Volgens het Vlaams Belang is het duidelijk: “de verantwoordelijken moeten vervolgd en gestraft worden”, want volgens Naeyaert gaat het niet alleen om fraude, maar ook om het strafbaar verblijf verschaffen aan mensen zonder een verblijfsvergunning. “En de subsidies naar Masala moeten onmiddellijk opgeschort worden, waarna een grondig onderzoek moet komen naar alle subsidies van de stad. Het kan niet zijn dat tijdens deze koopkrachtcrisis en uit de pan swingende begrotingstekorten burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en co blijven ons belastinggeld uit ramen en deuren smijten.”

Deckmyn zal maandag bij hoogdringendheid interpelleren en de zaak nauwlettend opvolgen in de gemeenteraad.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF