menu
Word Lid
“Het stadsbestuur van Gent blijft doorgaan met het invoeren van circulatieplannen, ondanks tegenstand van omwonenden en handelaars”
De stad Gent heeft de eerste rechtszaak in beroep gewonnen met betrekking tot de problemen met de Gentbruggebrug. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) mikt nu op de krokusvakantie om het circulatieplan daar in te voeren. Deze plannen stuiten echter op aanzienlijke weerstand van buurtbewoners en handelaars. “Het is typerend voor ons Gents stadsbestuur om al deze bezwaren gewoon naast zich neer te leggen, vertelt Gabi De Boever (Vlaams Belang). Bovendien worden beloftes verbroken, aangezien het stadsbestuur had toegezegd pas verder te gaan met de plannen nadat de twee andere lopende rechtszaken waren afgerond. Het lijkt er echter op dat ze hier niet op willen wachten.”

Buurtbewoners en handelaars hadden rechtszaken aangespannen tegen de circulatieplannen van de stad. Onlangs heeft het Gents stadsbestuur één van deze zaken in beroep gewonnen, maar de procedure ten gronde is nog steeds lopende en staat gepland voor 24 mei 2024. Bovendien loopt er nog een procedure bij de Raad van State. "Het is opmerkelijk dat Watteeuw doorgaat met de plannen, hoewel de recent gewonnen rechtszaak alleen betrekking had op het feit dat er onvoldoende inspraak was en de zaak ten gronde nog moet voorkomen”, reageert De Boever.

Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere woonwijken. Het stadsbestuur is namelijk van plan circulatieplannen in te voeren in Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Sint-Amandsberg. Schepen Watteeuw zet zijn circulatieplannen gretig door, ondanks de hevige weerstand van buurtbewoners en handelaars. “Zoals in veel andere gevallen lijkt inspraak herhaaldelijk voor opschudding te zorgen”, aldus De Boever. ”Voor een stadsbestuur dat zich inzet voor 'burgerparticipatie en inspraak', lijken ze maar weinig te luisteren naar de bezorgdheden van de Gentenaars.”

"Deze maatregelen passen wederom in het antiautobeleid dat onze paars-groene coalitie uitvoert", besluit De Boever. “Want ik wil er ten slotte op wijzen dat burgemeester Mathias De Clercq (Open vld) werd verkozen met beloftes om knips te gaan verwijderen, niet knips bij te bouwen. Helaas deed hij het laatste, maar de nieuwste peiling wijst ook uit hoe de Gentenaars daarover denken. Hij peilt nu samen met Vooruit minder stemmen dan hij alleen scoorde in 2018. Tijd voor ander en beter: tijd voor het Vlaams Belang!”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF