menu
Word Lid
“Maak toegang tot voedselbanken eenvoudiger voor tweeverdieners”

Steeds meer Vlamingen doen een beroep op de voedselbank. Sinds begin dit jaar steeg het aantal mensen dat bij voedselbanken aanklopt zelfs met 25 procent in heel het land. Ook heel wat tweeverdieners hebben het moeilijk. Zij kunnen echter veel moeilijker aankloppen bij de voedselbank. Gents gemeenteraadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang) vroeg schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (Vooruit) daarom om een uitbreiding van de toegang tot de voedselbank, maar die stelde dat er niks zou veranderen aan het huidige systeem. “We willen het systeem hervormd zien zodat ook tweeverdienersgezinnen die het financieel moeilijk hebben een beroep kunnen doen op de voedselbank”, aldus Persyn.

De torenhoge inflatie en energieprijzen maken het voor steeds meer Vlamingen moeilijk om het einde van de maand te halen. In heel het land deden begin dit jaar 177.000 mensen een beroep op de voedselbank. Sindsdien is dat aantal met 25 procent toegenomen. Te verwachten valt dat het aantal mensen dat overweegt aan te kloppen bij de voedselbanken enkel nog zal toenemen. Onder hen ook heel wat Gentenaars. “Bijna 1 op de 3 Vlamingen geeft aan dat zijn of haar financiële situatie moeilijk is en heeft geen buffer meer voor eventuele verdere prijsstijgingen in de komende weken en maanden”, stelt Persyn. “Dat zijn dramatische cijfers.”

“Heel wat gezinnen vallen uit de boot terwijl ze de voedselhulp wel degelijk echt zouden kunnen gebruiken”

Onder hen die met financiële problemen kampen zijn ook heel wat tweeverdienersgezinnen. Vaak is het voor hen moeilijk om toegang tot de voedselbank te verkrijgen. Enkel als hun leefgeld drastisch laag is kunnen tweeverdieners alsnog terecht bij de voedselank. Persyn vroeg daarom in een schriftelijke vraag aan schepen van Armoedebestrijding Coddens om een uitbreiding te voorzien zodat ook tweeverdieners die het moeilijk hebben bij de voedselbanken terecht kunnen. Volgens de Gentse schepen is het te besteden budget de enige indicator en wordt er met het statuut van een persoon of huishouden geen rekening gehouden. “Dat is net het probleem”, reageert Persyn, “daardoor vallen heel wat gezinnen uit de boot terwijl ze de voedselhulp wel degelijk echt zouden kunnen gebruiken.”

Het Gentse gemeenteraadslid roept het stadsbestuur daarom op om de regeling rond de toegang tot de voedselbanken aan te passen zodat meer mensen er een beroep op kunnen doen. “Door de inflatie nemen ook basisvoorzieningen zoals voedsel een steeds grotere hap uit het budget van de mensen.”, besluit ze. “Ook heel wat tweeverdienersgezinnen komen niet meer rond. We moeten er voor zorgen dat iedereen die er nood aan heeft voor ondersteuning terecht kan bij de voedselbanken.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF