menu
Word Lid
Project ‘Post Mobiel Wonen’ Lübecksite flopt
In 2020 ging het opvangproject 'Post-Mobiel Wonen' van start. 94 personen, waarvan 31 minderjarig, namen hun intrek op de Lübecksite. Ze konden er maximaal 36 maanden verblijven, met als doel hen te integreren in onze samenleving, hen te helpen bij het vinden van een reguliere baan en een vaste woonplaats. "Minder dan de helft heeft een stabiele woonsituatie bereikt. Over de andere helft heeft de stad geen informatie over hun verblijfplaats. Wij weten echter wel waar ze zijn; ze kraken panden overal in Gent en veroorzaken overlast en gevaarlijke situaties", reageert Johan Deckmyn, fractieleider van Vlaams Belang Gent.

Tijdens de commissie algemene zaken van maandag 18 september gaf burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) toelichting bij de eindevaluatie van het project. “Als we het stadsbestuur horen spreken, lijkt het project een groot succes, maar de cijfers spreken dit tegen. Minder dan de helft heeft een reguliere baan of een vaste woonplaats”, vertelt Deckmyn. “Gent kampt opnieuw met een ware krakersplaag, en we kunnen stellen dat dit een gevolg is van het mislukte project van de stad. Naast huisvesting is ook werk een probleem; veel van deze mensen zullen dan ook terechtkomen in illegale arbeidscircuits.”

“Wij begrijpen niet dat de stad een project opzet dat de Gentenaars – in tijden van bezuinigingen – miljoenen kost, maar dan doodleuk komt vertellen dat ze van meer dan 30% van het doelpubliek van ‘Post-Mobiel Wonen’ niet weten waar deze mensen naartoe zijn gegaan. Dit kostelijke opvangproject benadrukt nogmaals het falen van het pamperbeleid en, in dezelfde lijn, het falen van het integratiebeleid van de stad. Vlaams Belang pleit dan ook voor een proactieve aanpak om krakers vroegtijdig op te sporen, nieuwe kraakpanden te voorkomen en waar mogelijk de inbrekers te bestraffen”, aldus Johan Deckmyn.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF