menu
Word Lid
Sluikstortprobleem in Gent: gebrekkige aanpak door stadsbestuur vereist actie volgens Vlaams Belang
In 2022 waren er nog 804 feiten van sluikstorten, maar dit aantal steeg in 2023 tot een recordhoogte van 1079 feiten. Dit vertegenwoordigt een stijging van 34,3% in slechts één jaar tijd. Volgens het Vlaams Belang is deze toename deels te wijten aan een te lakse houding van het stadsbestuur. "Het stadsbestuur neemt te weinig proactieve maatregelen om daders te kunnen identificeren", zegt Jonas Naeyaert, voorzitter van het Vlaams Belang in Gent. "Naast een te lage pakkans zijn ook de opgelegde sancties en boetes te mild, waardoor potentiële daders niet worden afgeschrikt."

De stad Gent heeft al jarenlang een slechte reputatie wat betreft sluikstorten, en de laatste jaren zien we dan ook een aanzienlijke stijging in het aantal meldingen en geregistreerde feiten. “Onze stad kampt met een echt sluikstortprobleem en daar moet dringend iets aan gedaan worden”, vertelt Naeyaert. “We moeten inzetten op verhoogde controles en op hotspots is permanente camerabewaking noodzakelijk, willen we onze stad proper houden. De pakkans en straffen moeten verder tastbaar worden.”

De partij hamert ook op de burgerzin van de bevolking. “Het is belangrijk dat alle inwoners zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid om de stad schoon te houden”, besluit Naeyaert. “Dit betekent dat afval correct gesorteerd en op de juiste manier afgevoerd moet worden. Daarnaast moet er ook meer aandacht besteed worden aan educatie en bewustwording, zodat mensen de gevolgen van sluikstorten beter begrijpen en actief bijdragen aan een schone leefomgeving.”

“Zelf gaan we alvast het goeie voorbeeld geven en de handen uit de mouwen steken”, besluit Naeyaert met een belofte. “Als symbolische lenteschoonmaak zullen we in april met onze afdeling het zwerfvuil in de Brugse Poort opruimen. En deze zomer zullen we ook een actief oogje in het zeil houden in de Blaarmeersen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF