menu
Word Lid
“Subsidie van 55.200 euro voor ‘Een Hart voor Vluchtelingen’ dreigt problemen op Gentse woonmarkt groter te maken”

Het Gentse stadsbestuur van burgmeester Mathias Declercq (Open Vld) reikt 55.200 euro aan subsidies uit voor de vzw ‘Een Hart voor Vluchtelingen’. Met de subsidie wil het bestuur naar eigen zeggen “kwetsbare gezinnen integraal ondersteunen en bijstaan in hun zoektocht naar een woning”. Het Vlaams Belang is niet te spreken over de subsidie en vreest dat het de problemen op de woonmarkt enkel zal vergroten. “Het is ongehoord dat de stad alweer tienduizenden euro’s uitreikt aan een activistische vrijwilligersorganisatie die mogelijks asielzoekers wil huisvesten op de reguliere woonmarkt”, reageert Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

In de eerste negen maanden van dit jaar werden in België welgeteld 26.636 asielaanvragen geregistreerd. Aan dit tempo zal eind 2022 afgeklokt worden op 35.000 aanvragen. Het grootste aantal sinds 2015. “We zien de problemen die deze toestroom met zich meebrengt nu al uitdeinen naar steden zoals Gent”, stelt Deckmyn. Hij wijst er op dat steeds meer asielzoekers hun weg naar Gent lijken te vinden. De organisatie ‘Een Hart voor Vluchtelingen’ stelde eerder al meer opvangplaatsen te zoeken via vrijwilligers en privé-initiatieven en beweerde contact te hebben met de stad Gent om te kijken wat er mogelijk was.

“Er staan meer dan 10.000 Gentse gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, maar het stadsbestuur geeft prioriteit aan subsidies voor vrijwilligersorganisaties die het probleem alleen maar groter willen maken”


Het Gentse stadsbestuur reikt nu maar liefst 55.200 euro uit aan de organisatie om ‘kwetsbare gezinnen’ aan een woning te helpen. Met het geld zal een zogenaamde ‘woonzoekondersteuner’ ingezet worden om mensen te begeleiden bij het zoeken naar een betaalbare (sociale) woning. “Het stadsbestuur moet er zelf voor zorgen dat kwetsbare Gentse gezinnen een betaalbare woning vinden, maar het mogelijks via activistische organisaties huisvesten van asielzoekers met belastinggeld is meer dan een stap te ver”, reageert de Gentse fractieleider. “De kans is ook groot dat dit een aanzuigeffect zal creëren in Gent waardoor de problemen in onze stad alleen nog maar zullen toenemen.”

Volgens het Gentse Vlaams Belang is het dossier symptomatisch voor de spilzucht en de verkeerde prioriteiten van het stadsbestuur. “Er staan meer dan 10.000 Gentse gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning”, aldus Deckmyn. “Maar het stadsbestuur geeft prioriteit aan subsidies voor vrijwilligersorganisaties die het probleem alleen maar groter willen maken.” Het dossier wordt deze avond op de gemeenteraad behandeld. “Wij zullen met overtuiging tegen deze zoveelste zinloze subsidie stemmen”, besluit Deckmyn. “Ik zal de burgmeester bovendien nogmaals oproepen om eindelijk een toekomstgericht woonbeleid uit te stippelen voor de Gentenaars.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF