menu
Word Lid
“Vandalen en relschoppers opsporen en bestraffen”
Het Gentse Vlaams Belang reageert “onverbaasd, maar wel kwaad” na een nieuwe oudejaarsnacht gevuld met geweld en vandalisme. Vier bushaltes werden vernield en 24 heethoofden - veelal allochtone jongemannen - werden (louter bestuurlijk) opgepakt. “Gent treedt zo meer en meer in de Brusselse en Antwerpse voetsporen”, reageert fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Het is genoeg geweest met de loutere symptoombestrijding, tijd voor een doortastende aanpak: het probleem moet opgelost worden, niet beheerd.”

24 ‘jongeren‘ werden afgelopen nacht opgepakt. Zeker vier bushaltes werden vernield en minstens één wagen werd in brand gestoken. En ook het vuurwerkverbod haalde weinig uit: overal werd vuurwerk op een roekeloze manier afgestoken door groepjes amokmakers die een soort van kat-en-muisspel speelden met de politie. Als de ordediensten arriveerden, werd het stil. Eens ze weg waren, hervatte het geknal.

Het Gentse Vlaams Belang hield de sociale media in de gaten en op basis van die info was al lang duidelijk dat groepjes relschoppers al even voorbereidingen troffen. “Ik heb nog 2 screams 500 en 1 cobra 8, die wordt zeker gebruikt hier in Gent”, postte zo één amokmaker. Een cobra 8 is een enorm verwoestende vuurwerkbom die ook wordt ingezet in de Antwerpse drugsoorlog. “We laten zien dat een verbod niet helpt, zondagnacht gaan we heel Gent laten beven”, post een andere relschopper op TikTok.

Het Vlaams Belang wil dat er werk wordt gemaakt van opsporing en vervolging van deze relschoppers “door maximaal gebruik te maken van stadscamerabeelden, maar ook door het makkelijk te vinden spoor op sociale media te onderzoeken”, vindt Deckmyn. “Het is genoeg geweest met de loutere symptoombestrijding, tijd voor een doortastende aanpak: het probleem moet opgelost worden, niet beheerd. Ook nu beperkt de aanpak zich tot wat bestuurlijke aanhoudingen, terwijl er enkel maar échte lessen worden geleerd na échte straffen.”

“Want ben je een gewone Vlaming en steek je met familie wat onschuldige vuurpijlen af rond middernacht, riskeer je een heel échte boete”, zegt Deckmyn tot slot, “maar als je met een grote groep ‘jongeren’ bent en je speelt spelletjes met de politie, heb je niets anders te vrezen dan een spreekwoordelijke tik op de vingers.”

Het Vlaams Belang vraagt tevens op Vlaams en nationaal niveau dat het kindergeld van hardnekkige recidivisten wordt ingehouden, zodat ook de ouders worden geresponsabiliseerd.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF