menu
Word Lid
Vlaams Belang Gent deelt soep uit en doet inzamelingsactie voor goede doel: “Een hart voor onze mensen”

De Gentse afdeling van het Vlaams Belang deelde vandaag soep uit op het Woodrow Wilsonplein. Dat gebeurde in het kader van de nationale solidariteitscampagne van de partij genaamd ‘een hart voor onze mensen’. Voorbijgangers konden ook vrijblijvend donaties doen voor het goede doel. Het Vlaams Belang wil zo aandacht vragen voor mensen in armoede. “Ook bij ons is er armoede. Meer en meer Gentenaars zien zwarte sneeuw door de energiecrisis. Daarom organiseren we deze campagne: om aandacht te vragen voor de groeiende sociale problemen hier en natuurlijk om zelf een helpende hand uit te steken.”

“Eén op zes Gentenaars en meer dan 600.000 Vlamingen leven nu in armoede”, zegt afdelingsvoorzitter Jonas Naeyaert. “Dat is niet alleen een beschamend, maar ook alarmerend hoog cijfer. Daarom willen we met dit soort acties deze problematiek terug bovenaan de agenda plaatsen. De federale en Vlaamse overheid schieten tekort, maar ook het stadsbestuur van burgemeester Mathias Declercq (Open Vld) kan meer doen, bijvoorbeeld door de voedselbank sterker te ondersteunen en de toegang ertoe makkelijker te maken voor tweeverdieners.” De partij riep daar deze zomer al toe op.

“We mogen geen enkele Vlaming in armoede of miserie achterlaten”

Onlangs werd bekend dat steeds meer Gentenaars een beroep moeten doen op voedselondersteuning. Op twee jaar tijd is het aantal personen dat naar een voedselbank stapte gestegen met meer dan een vijfde. Volgens Naeyaert moet het Gentse stadsbestuur meer doen om armoede te bestrijden.“Jaarlijks vloeien miljoenen subsidies naar allerlei schimmige vzw’s en linkse hobbyclubs, geld dat kan ingezet worden om Gentenaars in armoede te helpen.”

“Armoede is nooit aanvaardbaar”, vervolgt Naeyaert. “Maar dergelijke cijfers tonen aan dat er iets grondig mis zit. Er zijn structurele oorzaken van de groeiende armoede en daarin gaan onze regeringen niet vrijuit. Integendeel.” Het Vlaams Belang verwijst naar de energiecrisis die veel mensen de armoede induwt. "Dat de regering, schoorvoetend en na onze immense druk, de btw op energie eindelijk heeft verlaagd naar 6 procent is een goede zaak, maar er zijn nog tal van mogelijke hefbomen. Er kunnen vele miljoenen tot miljarden bespaard worden op het systeem. Ik denk aan het afschaffen van de Senaat, de provinciebesturen en de intercommunales, of aan het afschermen van de sociale zekerheid voor vreemdelingen. De opbrengsten hiervan kunnen, net als de opbrengsten van een crisistaks op de monsterwinsten van energieproducenten, gebruikt worden voor een lagere energiefactuur. Zo helpen we onze mensen vandaag en morgen.”

De energie-oplossingen die de partij voorstelt zijn vervat in een bondige folder die de militanten meegeven bij elke kop gratis soep. De opbrengst van de acties gaat naar Middelkind VZW - die kinderarmoede bestrijdt, Ebergiste en MPC Sint-Franciscus - die mensen met een verstandelijke beperking proberen te helpen en te (her)integreren, Feestvarken VZW - die een fijne verjaardag voor kinderen in armoede probeert te verzorgen en tot slot VZW Is Broodnodig, die lege brooddozen op school verhindert.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF