Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Vlaams Belang Gent hekelt burgemeester die “openlijk aanzet tot druggebruik”

Vlaams Belang Gent hekelt burgemeester die “openlijk aanzet tot druggebruik”
Lokaal @ Vlaams Belang

Het Vlaams Belang spreekt zich uit tegen de laatste publiciteitsstunt vanwege Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Die laatste stak openlijk op ‘Zataclan’ tijdens de Gentse Feesten zondag - in het bijzijn van kinderen - een joint aan; een cannabissigaret. “Later bleek het te gaan om zogenaamde ‘CBD-cannabis’, maar het is nog maar de vraag of die nuance duidelijk was voor de kinderen die er naar mochten kijken. Een burgemeester hoort de wetten na te leven en het goeie voorbeeld te geven, niet er de draak mee te steken - laat staan er een joint mee aan te steken.”

Het Vlaams Belang Gent is niet te spreken over de stunt van afgelopen zondag door burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Die laatste hees zondag op ‘Zataclan’ in de Willem de Beersteeg als eerste aan ‘de pétard van peter Gerard’; een gigantische joint die openlijk wordt gedeeld op het festival. Opmerkelijk, want de joint werd opgestoken in het bijzijn van minderjarigen. Maandag communiceerden de organisatoren dat het ging over zogenaamde ‘CBD-cannabis’, dat is cannabis waarbij het hallucinogene THC weggehaald is en de verdovende werking vooral uit CBD moet komen. CBD-wiet is evenwel niet te verwarren met zogenaamde ‘medicinale cannabis’, die wél THC bevat en louter strikt op voorschrift is te verkrijgen als bijv. MS-patiënt.

“De Clercq ondermijnt zijn eigen voorbeeldrol”

"Deze misplaatste stunt slaat toch weer alles”, reageert Gents partijvoorzitter Jonas Naeyaert (Vlaams Belang). “CBD-wiet is sinds kort vrij beschikbaar in België wegens het lage THC-gehalte, maar De Clercq zou moeten stilstaan bij het feit dat dit onderscheid helemaal niet duidelijk is voor de Gentenaar, laat staan de minderjarigen die er bij stonden. Het helpt ook niet dat de nieuwsberichten zondag noch De Clercq zelf duidelijk maakten dat er geen THC werd gebruikt. Bijzonder ondoordacht en onverantwoord, zeker tijdens de Gentse Feesten. Tal van jongeren hebben sinds de coronacrisis te kampen met verslavingsproblematiek. Is dit dan de voorbeeldrol die De Clercq wil spelen?”

“Een burgemeester hoort de wetten na te leven en uit te voeren, niet er de draak mee te steken - of een joint mee aan te steken”, vindt ook Johan Deckmyn (Vlaams Belang), fractieleider in de gemeenteraad. “Een burgemeester is daarnaast ook hoofd van de politie, dus moet opletten met zijn publieke optredens. Of De Clercq nu CBD- of THC-cannabis zit op te roken: voor minder druggebruik zal het niet zorgen, integendeel: hij zet aan tot het omgekeerde. Ook al is er nu zomerverlof, dit krijgt nog een staartje. De burgemeester mag zich aan een en ander verwachten zodra de gemeenteraad terug aanvangt. Aanzetten tot cannabisgebruik in het bijzijn van kinderen is absoluut onaanvaardbaar voor het Vlaams Belang.”