Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Vlaams Belang Gent steunt nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen, maar pleit voor waakzaamheid

Vlaams Belang Gent steunt nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen, maar pleit voor waakzaamheid
Lokaal @ Vlaams Belang

De stad Gent en de Vlaamse regering hebben een principeakkoord gesloten om begin 2023 een nieuw nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne te bouwen. Het nooddorp zal zo’n 600 personen kunnen huisvesten. Het Vlaams Belang juicht toe dat er noodopvang wordt voorzien voor Europese oorlogsvluchtelingen. De partij stelt echter wel te zullen waken over de tijdelijkheid van de opvangplaatsen en wil dat er garanties komen dat het nooddorp later niet gebruikt zal worden om van Gent een magneet voor niet-Europese migranten te maken.

Donderdag kondigde het stadsbestuur aan een principeakkoord te hebben gesloten met de Vlaamse regering om in Gent een nooddorp met een 200-tal units te bouwen. De wooneenheden zouden op een terrein in de Eikstraat ingericht worden en zullen zo’n 600 personen kunnen huisvesten. “Het is goed dat we ons solidair tonen en tijdelijke opvang voorzien voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen”, reageert Gents Vlaams Belang-fractievoorzitter Johan Deckmyn. “We tonen aan dat Vlaanderen een gastvrij land is voor culturele buren die worden getroffen door oorlogsgeweld.” In Gent worden momenteel 332 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij particuliere gastgezinnen. Onder meer deze mensen zouden nu tijdelijk kunnen verblijven in het nooddorp.

“Bij een toekomstig ‘tekort’ aan opvangplaatsen mogen de nooddorpen die nu gebouwd worden voor Oekraïeners niet misbruikt worden om migranten te huisvesten en zo een aanzuigeffect te creëren”

Deckmyn wijst echter op het belang van het tijdelijke karakter van de accommodatie en het feit dat het terrein later niet misbruikt mag worden om economische migranten of gelukzoekers aan te trekken.

“Het is in het belang van de Oekraïense vluchtelingen zelf dat ze zo kort mogelijk in het nooddorp verblijven”, zegt de Gentse fractievoorzitter. “De naam ‘nooddorp’ alleen al impliceert een tijdelijke oplossing.” Bovendien waarschuwt hij ook voor het feit dat de Vlaamse solidariteit voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen misbruikt zou kunnen worden om toekomstige migratiegolven het hoofd te bieden.

"De asielcijfers blijven weer stijgen”, besluit Deckmyn. “In juli waren er bijna 100 verzoeken per dag, waarvan de grootste groep Afghanen waren. Bij een toekomstig ‘tekort’ aan opvangplaatsen mogen de nooddorpen die nu gebouwd worden voor Oekraïeners niet misbruikt worden om migranten te huisvesten en zo een aanzuigeffect te creëren.”