menu
Word Lid
Vlaams Belang Gent uit hevige kritiek op gebrek aan duidelijkheid over besparingen

Het Vlaams Belang uit opnieuw hevige kritiek op de besparingsplannen van het Gentse stadsbestuur. Er is nog steeds onduidelijkheid welke projecten van de stad zullen worden uitgevoerd en welke niet. “De meerderheid zou beter gewoon toegeven dat ze geen akkoord vindt over welke investeringen stopgezet zullen moeten worden”, reageert Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn.

Maandagavond bespreekt de Gentse gemeenteraad de stadsrekening. Dat de stad financiële problemen heeft was al bekend. Al in 2023 zal de Gentse stadsschuld boven één miljard euro uitstijgen. In juni 2022 moest er al 81 miljoen euro worden gevonden en in november volgde een nieuwe besparingsronde van 21 miljoen euro. Maar nog niet alle besparingen zijn bekend. Het stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) wil pas eind januari duidelijk maken welke bouwprojecten en investeringen zullen lijden onder de besparingen.

Geen blanco cheques

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het feit dat er vanavond al gestemd wordt over de stadsrekening. “Wij zouden akkoord moeten gaan met een blanco investeringscheque, maar weten niet hoe het geld zal worden aangewend”, reageert Deckmyn. “Het is alsof ik voor Kerst mijn petekind een enveloppe zou geven, maar hem vraag die pas in februari open te doen omdat ik eigenlijk nog niet weet wat ik hem wil geven.” De Gentse fractieleider wijst tevens op de verdeeldheid binnen het stadsbestuur. “Er werd een externe consultant ingeschakeld om de onderhandelingen over de besparingen te begeleiden”, zegt hij. “Maar zelfs met een externe expert lukt het niet om overeenstemming te vinden.”

De gemeenteraadsleden kregen van het stadsbestuur de boodschap dat er nog bijsturingen zullen komen in de investeringsportefeuille en dat ze op 30 januari een nota zullen krijgen met alle details. Daarover zou dan gedebatteerd worden in de commissies van februari. “Men durft vandaag geen keuzes maken”, zegt de Gentse Vlaams Belanger. “Ik stel alvast voor dat men de plannen voor de verbouwing van het Gravensteen prioritair begraaft. Dat zou pas een goede besparing zijn.”

Deckmyn herhaalde ook zijn kritiek op de besparingen waarover wel al een akkoord werd gevonden. “Er wordt bespaard op essentiële zaken zoals dienstverlening, de politie en brandweer en zelfs onze rusthuizen”, zegt hij. “Maar het is dweilen met de kraan open, want ondertussen blijven de miljoenensubsidies voor allerlei linkse clubjes en vzw’s groeien.” Deckmyn besluit dan ook dat de Gentenaars meer zullen moeten betalen voor minder dienstverlening. “Intriest."

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF