menu
Word Lid
Vlaams Belang hekelt “slordige veiligheid” bij IT-dienst van Stad Gent

Het Vlaams Belang is verontwaardigd na de grootschalige inbraak en diefstal die afgelopen weekend plaatsvond bij District09, de IT-dienst van de Stad Gent. Honderden uitleenlaptops en iPads werden er gestolen, vermoedelijk met hulp van binnenuit. “Minstens even wraakroepend is het feit dat er niet eens een alarmsysteem geïnstalleerd was, op een plaats waar honderdduizenden euro’s aan materiaal gestockeerd is. Zo’n nonchalante omgang met publieke middelen is onaanvaardbaar.” Het Vlaams Belang eist naast het politioneel onderzoek een intern onderzoek dat moet uitwijzen welke fouten en nalatigheden er in het preventief veiligheidsbeleid gemaakt werden. Bovendien wil de partij dat elk overheidsgebouw van de Stad Gent beveiligd wordt met een alarmsysteem en met cameratoezicht.

Eerder deze maand vond een grootschalige en opmerkelijke inbraak plaats bij District09, aan het kantoor in de Bellevue in Ledeberg, zo meldt De Gentenaar. De zaak is opvallend, alleen al omwille van de logistieke kant van het verhaal: om 310 computers te stelen in één nacht heb je heel wat mankracht en aangepast vervoer nodig. Bovendien lijkt alles erop te wijzen dat de verdachten handelden op basis van interne informatie. De inbrekers wisten immers welke kasten ze moesten openbreken en welke deuren ze moesten forceren. Ook waren ze er klaarblijkelijk van op de hoogte dat er geen alarmsysteem actief was.

“De schuldigen moeten opgespoord worden en dit soort inbraken moeten we maximaal voorkomen door degelijk preventief beleid”

“Laat me heel duidelijk zijn: de voornaamste schuldigen zijn uiteraard de criminelen zelf”, reageert Gents partijvoorzitter en District09-bestuurder Jonas Naeyaert. “Laat ons hopen dat de mensen van Politie Gent de dieven snel kunnen opsporen en opsluiten. Maar dat ontslaat de stad niet van een degelijk preventief beleid tegen diefstal en inbraak.”

“Bijna elke modern en groot bedrijf beschikt over alarmsystemen, maar Stad Gent achtte dat niet nodig bij District09”, besluit Naeyaert. “Ik mag echter hopen dat de Stad uit dit debacle - waarvan de omvangrijke kosten nog niet te overzien zijn - de juiste lessen trekt. Ik zal daarop dan ook op toezien binnen de bestuursraad van District09. Een intern onderzoek moet hierbij helpen. We willen alvast dat het stadsbestuur in alle kantoren van de stad en haar vele instanties alarmsystemen en camerasystemen laat installeren. Gouverner, c’est prévoir.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF