De geplande supermoskee stuit niet alleen op bezwaren van Vlaams Belang Gent. Ook de provincie Oost-Vlaanderen heeft in het verleden negatieve adviezen gegeven over de erkenning van moskeeën, onder meer vanwege zorgen over financiële transparantie en andere factoren. Dit was ook het geval bij de Fatih-moskee aan het Rabot. Volgens het Vlaams Belang zijn deze bezorgdheden terecht.
Ook vindt de partij dat er meer inspraak mogelijk was inzake de omgevingsvergunning. “Niet alle bewoners van de Victor Frisstraat werden aangeschreven tijdens het openbaar onderzoek terwijl het de volledige wijk aanbelangt”, aldus Naeyaert. “Daarnaast houdt de vergunning onvoldoende rekening met belangrijke factoren zoals mobiliteit, verkeersoverlast en parkeerdruk in de omgeving. Het gebrek aan inspraak is een schending van de rechten van de buurtbewoners en toont aan hoe weinig rekening wordt gehouden met de lokale bevolking.”
Diyanet-supermoskee zal segregatie en Turkse inmenging vergroten, waarschuwt Vlaams Belang
Een bijkomend argument voor Vlaams Belang - los van de omgevingsvergunning - om tegen de komst van de moskee te zijn, is de grote link met het Turkse Diyanet-orgaan. “De moskee staat onder controle van Diyanet, een organisatie schatplichtig aan Erdogan-regime”, zegt Naeyaert. “Dit orgaan - waarvoor de staatsveiligheid actief waarschuwt - staat lijnrecht tegenover onze Westerse belangen en moedigt segregatie en Turkse staatsbelangen aan. We mogen buitenlandse inmenging niet faciliteren door deze organisaties te subsidiëren of dergelijke omgevingsvergunningen af te leveren.” Op de koop toe was de site oorspronkelijk eigendom van stad Gent, maar werd verkocht aan het Diyanet-netwerk. “Dat Gent actief op deze manier Diyanet ondersteunt in hun doelstellingen tegen onze samenleving, is wraakroepend.”
Tot slot is ook de culturele component van tel, “want verdere islamisering en dus segregatie heeft een negatieve impact op de toekomst van zowel allochtone als autochtone Vlamingen”, besluit Naeyaert. “Je kan geen gemeenschap bouwen zonder sociale cohesie. Vlaanderen is een land van kathedralen en belforten, niet van minaretten en moskeeën. Wij blijven strijden voor de bescherming van onze leidcultuur en identiteit.”
Het Vlaams Belang Gent organiseert ook een fysieke actie tegen de komst van de Diyanet-supermoskee op zaterdag 25 januari om 11:00 uur rechttegenover het aanpalende El Paso-park, gelegen in de Gebroeders De Smetstraat. Kamerlid Francesca Van Belleghem zal aanwezig zijn en een toespraak houden.