menu
Word Lid
Vlaams Belang roept stadsbestuur op alsnog van plannen Gravensteen af te zien en wil bezwaar aantekenen

Er is een beslissing genomen over de plannen om het Gravensteen te wijzigen. De uiteindelijke beslissing verschilt nauwelijks van het originele herbouwingsontwerp dat in 2019 werd voorgesteld en op een storm van kritiek kon rekenen van de Gentenaars. Er zal dus een modern uitziend paviljoen verschijnen aan de Geldmunt en een grote liftkoker tegen het Gravensteen aangebouwd worden. “Dit is ronduit hallucinant”, reageert gemeenteraadslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Er is een reden dat de oorspronkelijke plannen werden afgeschoten.” Het Vlaams Belang kondigt ook aan bezwaar te zullen aantekenen tegen de plannen als de stad volhardt.

De plannen om het Gravensteen toegankelijker te maken voor mindervaliden zorgen al sinds 2019 voor beroering in Gent. Het stadsbestuur kwam toen met een plan op de proppen om een paviljoen in het park aan de Geldmunt te bouwen en een liftkoker te plaatsen naast de donjon. Het Vlaams Belang sprak zich toen als één van de eersten uit tegen de plannen en lanceerde een petitie. Ook de actiegroep SOS Gravensteen tekende protest aan en kwam met alternatieve plannen op de proppen.

“Bijna twee jaar aan protest en oproepen tot meer inspraak hebben duidelijk tot niks geleid”

“Bijna twee jaar aan protest en oproepen tot meer inspraak hebben duidelijk tot niks geleid”, stelt Blancquaert. “De alternatieve voorstellen van de Gentenaars zijn van tafel geveegd. De enige toegeving die het stadsbestuur heeft gemaakt is de oppervlakte van het paviljoen wat verkleinen, maar de enorme impact op de erfgoedwaarde van het Gravensteen blijft.”

Het gemeenteraadslid hekelt dat het Gentse bestuur de afgelopen jaren op geen enkel manier te kennen heeft gegeven dat de erfgoedwaarde van de middeleeuwse burcht echt van tel is. “Voor ons is het nochtans duidelijk”, vervolgt het gemeenteraadslid. “Als er volgens het stadsbestuur geen aanpassingen kunnen gebeuren met respect voor de erfgoedwaarde van ons Gravensteen, kunnen er helemaal geen aanpassingen gebeuren. Punt.”

Blancquaert besluit met een oproep aan het stadsbestuur om de plannen alsnog te herbekijken: “Ik zal daartoe een interpellatie indienen in de gemeenteraad. We zullen ons constructief blijven opstellen en pleiten voor een oplossing die aanvaardbaar is voor de Gentenaars én ons erfgoed in ere houdt. Maar indien het stadsbestuur alsnog volhardt in de huidige plannen kan Gent op ons rekenen om bezwaar aan te tekenen tegen de bouwaanvragen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF