menu
Word Lid
Vlaams Belang vraagt ‘troostmuren’ voor Gentse begraafplaatsen

Het Gentse Vlaams Belang heeft een voorstel ingediend om zogenaamde ‘troostmuren’ in te richten op de begraafplaatsen van de stad. Nabestaanden die niet (meer) over een grafconcessie beschikken, kunnen op zo’n muur een foto of naamplaatje hangen ter herinnering. “Op deze manier hebben mensen toch iets om naartoe te gaan, een fysieke houvast”, zegt gemeenteraadslid en indiener van het voorstel Caroline Persyn (Vlaams Belang). Het voorstel wordt deze avond op de gemeenteraad behandeld.

Troostmuren bestaan al in een aantal gemeenten. Onder andere Leuven, Oud-Heverlee, Glabbeek, Lommel en Zottegem beschikken er al over op hun begraafplaatsen. Ze kunnen worden gebruikt door mensen die ofwel geen grafconcessie wensen voor een overleden familielid of de grafconcessie niet verlengen. Er kan een foto, boodschap of naamplaatje aan opgehangen worden. Soms afkomstig van de verwijderde grafzerk. “Achterblijvers beschikken vaak niet over de financiële middelen om een grafconcessie aan te gaan of te verlengen”, zegt Persyn. “Maar de nood aan een fysieke gedenkplek blijft bestaan.”

“Mensen zien plots het graf van een geliefde verdwijnen en hebben geen plek meer om naartoe te gaan”

Niemand is verplicht om een grafconcessie aan te gaan. Voor graven waarvoor geen concessie is aangegaan moet de gemeente de ‘grafrust’ tien jaar lang respecteren. Daarna hebben de gemeenten geen verplichting meer om het graf te behouden en mogen ze het verwijderen. Het graf kan dan ook niet meer verlengd worden door de nabestaanden. “Voor veel mensen is dat een erg korte periode”, aldus het Gentse gemeenteraadslid. “Mensen zien plots het graf van een geliefde verdwijnen en hebben geen plek meer om naartoe te gaan.”

Persyn vroeg in het verleden het stadsbestuur al om het mogelijk te maken grafconcessies in schijven te betalen om de kostprijs te drukken. Bevoegd schepen Isabelle Heyndrickx (cd&v) stelde toen dat zoiets administratief en boekhoudkundig niet mogelijk was. “Mensen houden er vaak een schuldgevoel aan over wanneer ze een grafconcessie niet kunnen betalen of verlengen”, besluit het gemeenteraadslid. “Troostmuren kunnen een oplossing bieden voor die mensen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF