menu
Word Lid
Voltallig stadsbestuur wil strengere LEZ-regels in Gent
Het stadsbestuur van Gent heeft via een brief aan de Vlaamse overheid laten weten dat het strengere LEZ-regels wil. Groen-schepen Tine Heysen benadrukt dat de beslissing gedragen is door het voltallige college. “Volgens Groen gaat het om een gezondheidsmaatregel, maar iedereen weet dat dit een asociale pestmaatregel is tegen automobilisten. Nota bene de meest kwetsbare gezinnen worden hiermee getroffen”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn.

De afgelopen jaren, kwam de lage-emissiezone geregeld aan bod tijdens de Gentse gemeenteraad. In eerste instantie leek het erop dat niemand, behalve de groenen, stonden te springen voor een verstrenging van de LEZ-regels.

“Onder druk van het Vlaams Belang en de voltallige oppositie werd de uitbreiding van de lage-emissiezone tijdelijk geschrapt”, vertelt Deckmyn. Maar ondanks de hoogoplopende ruzies in de gemeenteraad toont het stadsbestuur nu zijn ware gelaat. “Deze verstrenging is een regelrechte slag in het gezicht van de gewone Gentenaar die zich geen dure elektrische wagen kan permitteren.”

“Vlaams Belang pleit al jaren voor het afschaffen van deze pestmaatregel en zal dat blijven doen”


De maatregelen treffen duidelijk de meest kwetsbare gezinnen die afhangen van hun wagen.

“De slooppremie van respectievelijk 1.500 euro voor dieselwagens en 2.000 euro voor benzinewagens is klein bier als je kijkt naar prijzen van hybride of elektrische wagens. Deze mensen zullen noodgedwongen hun wagen moeten wegdoen”, zegt Deckmyn. “Dat het om een gezondheidsmaatregel gaat, is een regelrechte leugen aangezien je kan betalen om toch met een vervuilende wagen de stad in te rijden. Deze asociale maatregel zorgt ervoor dat autorijden in Gent enkel nog mogelijk is voor de rijken die een dure elektrische wagen kunnen aanschaffen, of kunnen betalen om de stad in te rijden met een oudere wagen. Tijd om dit pestbeleid te stoppen en de LEZ-regels af te bouwen in plaats van uit te breiden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF