menu
Word Lid
Besparingsplan Gent: “Stadsbestuur spaart vooral zichzelf”

Het Gentse stadsbestuur maakte woensdag haar plannen bekend om het gat in de stadskas van zo’n 85 miljoen euro per jaar te dichten. Er zou jaarlijks 54 miljoen euro minder worden uitgegeven en 27 miljoen euro aan extra inkomsten worden opgehaald. Het Vlaams Belang reageert sceptisch op de plannen van het paars-groene bestuur. “Het is kenmerkend voor dit bestuur dat het liever belastingen verhoogt en bespaart op essentiële zaken zoals de politie dan te snoeien in de miljoenen aan subsidies die het jaarlijks uitreikt”, reageert fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

“Het is goed dat er eindelijk gedacht wordt aan besparen”, stelt Deckmyn, “maar het zijn vooral de verkeerde zaken waar het stadsbestuur op bespaart.” De fractieleider verwijst onder meer naar de versterking van het politiekorps die wordt afgezwakt en de besparingen op sociale dienstverlening. “Net nu het recreatiedomein de Blaarmeersen wordt getroffen door een golf van geweld, gaat het stadsbestuur verkondigen dat het gerust met minder agenten kan”, stelt hij. “Een compleet fout signaal.”

“Net nu het recreatiedomein de Blaarmeersen wordt getroffen door een golf van geweld, gaat het stadsbestuur verkondigen dat het gerust met minder agenten kan: een compleet fout signaal”


Andere besparingen kunnen dan weer wel op meer goedkeuring rekenen, maar blijven onvoldoende volgens de partij. “Het schrappen van een schepenpost vanaf 2025 en het besparen op politiek personeel bij de kabinetten en fracties is een maatregel waar we onlangs zelf nog om vroegen”, zegt Deckmyn. “Maar met het schrappen van slechts één schepenpost bestaat het Gentse stadsbestuur nog steeds uit meer postjes dan de voltallige Vlaamse regering. Er kan dus heus wel wat meer vet weggesneden worden.”

De stad wil ook extra inkomsten verwerven door een verhoging van de onroerende voorheffing en het optrekken van de parkeertarieven en de overnachtingstaks voor toeristen. Het Vlaams Belang spreekt van “asociale maatregelen die het gebrek aan echt grondige besparingen moet maskeren”. De partij uitte eerder al felle kritiek op de stijging van de parkeertarieven en stelde dat dit de inflatiedruk op de Gentenaars enkel zou doen toenemen. “De verhoging van de onroerende voorheffing is een platte belastingverhoging”, aldus Deckmyn. “Dit zal alle Gentenaars treffen, of je nu een eigen woning hebt of een woning huurt.” Volgens de partij valt er vooraleer een dergelijke belastingverhoging nog maar overwogen wordt nog miljoenen te rapen bij de stortgolf aan subsidies die het stadsbestuur al jaren uitreikt.

De Gentse fractieleider kondigt ten slotte aan het stadsbestuur het vuur aan de schenen te zullen leggen in de uitzonderlijke commissie Algemene Zaken maandag. “We zullen er op blijven hameren dat dit besparingsplan ten koste van de Gentenaars is, en het stadsbestuur ontziet.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF