Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Vlaams Belang voert met koffers nepgeld actie aan stadhuis Gent tegen miljoenensubsidies

Vlaams Belang voert met koffers nepgeld actie aan stadhuis Gent tegen miljoenensubsidies
Lokaal @ Vlaams Belang

Het Vlaams Belang voerde vandaag net voor de aanvang van de Gentse gemeenteraad een ludieke protestactie, met koffers vol nepgeld voor de trappen van het stadhuis. De Gentse afdeling van de partij wil daarmee het verspillende en ondoorzichtige subsidiebeleid van het stadsbestuur en de subsidiefraude die daaruit voortvloeit aanklagen. “Jaarlijks vloeien miljoenen subsidies naar allerlei schimmige vzw’s en linkse hobbyclubs, maar wanneer er bespaard moet worden kijkt het stadsbestuur in de eerste plaats naar de gewone Gentenaar.”

Eind juni werd bekend dat de rijkelijk gesubsidieerde vzw Masala afgekeurde woningen in de Gentse Bernadettewijk voor grof geld verhuurde aan illegalen en asielzoekers. Later bleek bovendien dat dat de organisatie met die subsidies mogelijks zou gesjoemeld hebben. Volgens het Vlaams Belang is het fraudedossier rond vzw Masala symptomatisch voor het subsidiebeleid in de stad. “Het beleid wordt gekenmerkt door ongebreidelde spilzucht en een compleet gebrek aan transparantie”, aldus Gents Vlaams Belang-voorzitter Jonas Naeyaert.

“Het beleid wordt gekenmerkt door ongebreidelde spilzucht en een compleet gebrek aan transparantie”

Het Vlaams Belang klaagde daarom al eerder het uitblijven van een subsidiedatabank in Gent aan. “Het zou een hele stap vooruit zijn als de Gentenaars zelf op eenvoudige wijze inzage konden krijgen in de miljoenenstromen aan subsidies die het stadsbestuur organiseert”, argumenteert Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Het stadsbestuur beloofde een jaar geleden al een subsidiedatabank op te richten die iedereen zou kunnen gebruiken, maar daar is nog steeds geen sprake van.”

De partij uitte ook nogmaals haar felle kritiek op de besparingsplannen van de stad Gent. “Er vallen miljoenen te besparen indien het stadsbestuur eindelijk de subsidiekraan durft toe te draaien”, zei Deckmyn. De Gentse fractieleider verwees naar de stadschuld die ondertussen meer dan 1 miljard euro bedraagt en het feit dat de stad de op één na hoogste schuld per inwoner van alle Vlaamse centrumsteden zal hebben in 2025. “Voor onze partij is het duidelijk: de stad moet onmiddellijk ophouden met het ongecontroleerd rondstrooien van belastinggeld op kap van de volgende generaties.”